Kattintás ide: vissza a kezdőlapra
E-mail: info@varazsladika.hu


Rólunk írták
Legyél Boldog Tinédzser!

Magyarországon minden harmadik tizenévesnek olyan komoly pszichés eredetű panaszai vannak, amelyek kezeléséhez szakemberre lenne szükségük. A lelki bajok világszerte ijesztő ütemben terjednek, a WHO előrejelzése szerint tíz év múlva ezek lesznek a leggyakoribb betegségek Földünkön. Mint minden kóros elváltozásnál, itt is a megelőzés a legfontosabb, hiszen a lelki egyensúlyt megtartani, ápolni összehasonlíthatatlanul könnyebb, mint egy mély krízisből kilábalni. Ebben segíthet a fiatalok lelki egészségvédelmét szolgáló, kiváló önsegítő könyv, Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser! című munkája.

A tizenévesek hangulata életkorukból adódóan folyamatosan ingadozik. Ez a néhány év a legtöbb tizenévesnek a folyamatos csalódásokról, reményvesztésről és a naponta átélt boldogtalanságról szól. Miközben a felnőttek - megfeledkezve saját ifjúságukról - hajlamosak azt hinni, hogy tinédzsernek lenni csupa öröm, nem fordítanak elég figyelmet gyerekeik, tanítványaik mentális állapotára.

Sajnos Magyarországon is egyre több a tizenéves korban elkövetett öngyilkosság, mind több a fiatalon jelentkező súlyos pszichiátriai betegség, és nagyon sokan az egyes korosztályok kb. harminc százaléka panaszkodik állandó "idegességre". Ez utóbbi különféle fóbiákban, depresszióban, súlyos önértékelési zavarban nyilvánul meg, mindennaposak az evési, alvási problémák, és a könnyen krónikussá váló emésztőrendszeri panaszok.

Vajon mivel magyarázható, hogy az elmúlt korokhoz képest sokkal jobb életkörülmények ellenére lelkileg kiegyensúlyozatlanabbak, és ezért boldogtalanabbak a mai fiatalok? Az utóbbi évtizedekben világszerte felgyorsult a hagyományos közösségek és még a szűkebb családi kötelékek lazulása is. Ma már a család is legfeljebb az alsó tagozatos életkorban szabályozza, irányítja a gyerekek ízlését, magatartását, értékrendszerét. Amint bekerülnek a tinédzser korba, ezt a szerepet is a kortárs csoport veszi át, ebben a közegben kell minden gyereknek megtalálnia a saját helyét, egyéniségét, önértékelését.


A választás szabadsága

Minél nagyobb a választás szabadsága, annál több a buktató és a kérdőjel. A mai tizenéveseket már semmiféle külső kényszer nem hajtja, vagy legalábbis ezek - a szülők és az iskola befolyása - ritkán eredményesek. A gyerekek - kis túlzással azt állíthatjuk - azzá válnak, amivé magukat fejlesztik. Ez a sok szempontból túlméretezett feladat megfelelő eszközök, technikák és segítség nélkül könnyen visszájára fordulhat, és a lelki egyensúly elvesztéséhez, a mesterséges boldogság - például a drogok - kereséséhez vezethet.

De segíteni sem könnyű az önértékelési problémákkal küszködő gyerekeknek, ők ugyanis nagyon finom érzékkel szűrik ki, akik nem őszinték, akik segítés ürügyén arra akarják őket rábeszélni, hogy tanuljanak többet, vagy vigyék le a szemetet. Csak azt fogadják el, aki pontosan ismeri a problémáikat, a gondolkodásukat, a nyelvüket, és a félelmeiket. Andrew Matthews valószínűleg ilyen ember, legalábbis a most magyarul is megjelent Legyél boldog tinédzser! című - önsegítő könyve ezt sejteti. A szerző humoros rajzaival illusztrált könyvében abból a feltételezésből indul ki, hogy a tinédzserek tudnak és akarnak lélekben is erősebbek, egészségesebbek, sikeresebbek és boldogabbak lenni, de ez nagyon sokszor nem sikerül nekik. Nem azért, mert lusták, buták, hanem azért, mert a világ egyre bonyolultabb és ebben a rengetegben kevés a kapaszkodó. A szerző tudja, hogy a gyerekek gyakran kérdezik maguktól, "normális vagyok egyáltalán?", hogy sokszor utálják saját magukat, szüleik viselkedését pedig elviselhetetlennek érzik.

Ebből persze nem következik, hogy ez a kiváló önsegítő könyv a társadalommal való szembefordulásra, a szülői tekintély semmibe vételére buzdítana. Éppen ellenkezőleg. A pozitív pszichológia eszközeit felhasználva - humoros, de mindig találó példákkal vezeti rá az olvasókat arra, hogy a közérzetüket valójában csak ők maguk határozzák meg. Ebben a szellemben "beszélget" az olvasókkal a barátságról, az önkritikáról, a drogveszélyről. Nem titkolja, hogy a világ teli s tele van fájdalmas, igazságtalan, nehezen elviselhető dologgal, és ez a mai tinédzserek életét is végig fogja kísérni. Ennek ellenére lehetségesnek tartja a lelki egyensúly megteremtését, hiszen az emberi elme nagyszerűsége, hogy célokat képes magának teremteni, és ezek megvalósításához elő tudja hívni a pozitív teremtő energiákat.

Mi felnőttek is megfogadhatjuk a Legyél boldog tinédzser! Szerzőjének útravalóját: "Senkinek sem állítanak ki a születésekor egy külön engedélyt arra, hogy sikeres, vagy boldog legyen. Isten nem kászálódik le a felhők közül, hogy azt mondja: "Most vágj bele!" Azt sem mondja: "Ezt megteheted!" vagy "Ezt nem teheted meg!" Ezeket neked kell mondanod magadnak"!

Dr. Pusztai Évavissza a kezdőlapra